layan lu..

Posted by wapeesnoot On December 06, 2011 0 umpatan

Minggu nieh ader sepotong dua lagu yang aku  rase best bile dengar dan tengok video dye kat Cik Puan Youtube... tak tahu lar bagi korunk cane kan sebab laen orang laen citerase dye ye tak? bagi aku nieh pun dah secubit rase secukup  rase dah tuk telinga aku walaupun lagu2 nieh bukan lah lagu baru2 sangat pun. 

Firework and Grenade Mashup Medley by Sam Tsui


yang aku x bosan tgk pastu replay banyak kali..bukan sebab aku gay..haha tapi sebab nampak cm style ea care dye nyanyi + maen piano.. suara lak cam best... video laen sam tsui x sedap aner pun.. x nieh ea lar yang tahan nak tengok pun ;)

Bile dah dengar lagu Lagho.. kene r jugak dengan lagu2 yang menginsapkan jugak ye tak?.. meh layan video nieh lak..boleh buat meninitis air mate gak kalo hayati betol-betol nieh... lagu yg ingatkan kite tentang kematian sket.

Opick- Bila waktu telah terhenti

stakat ini.. nieh jer yang berjaya ke masuk carta snoot!..haha..
len kali layan lagu ngan video laen lak ea..
tittew gerak lu lar ye..


Hari Asyura

Posted by wapeesnoot On 0 umpatan

disebabkan hari nie hari asyura'..aku nak kongsi sket ape yg aku dapat dari membe aku pasal perkara2 sunat yang digalakkan kite boleh buat pada 10 muharram setiap tahun..


1) Puasa Sunat 
2) Bersedekah
3) Mandi sunat Asyura'
4) Ziarah orang Alim
5) Menziarahi orang sakit
6) Menyapu kepala anal yatim ( Setiap rambut yang kena pada tangan InsyaAllah diberi pahala)
         -Cara sapuan dari belakang ke depan
7) Meluaskan Perbelanjaan keluarga. maknanye makan sedap2 untuk hari itu. tapi jangan lah sampai membazir.
8) Potong kuku
9) Memakai celak
10) Membaca surah Al-Ikhlas 1000 kali
11) Menyambung Silaturrahim. Contohnye menelefon ibu bapa dan sanak saudara.. berbaik-baik dengan membe2 yang kite gaduh selame nie dan seangkatan dengannya.

walaupun ini sunat hari asyura' tak bermakna hari2 laen kite tinggal bende2 nieh... setiap amalan ader fadhilat yg tersendiri..kalo nak teu lebey lanjut boleh search kat cik puan google  x pun kat kitab Jum'u Al- Fawaidi Syeikh Daud Al-Fatoni.  Akhir kate renung2kan dan selamat beramal bersama-sama. cheewah! ;)

siapa punye sisa nieh!!

Posted by wapeesnoot On December 04, 2011 4 umpatan

kentut!..majoriti sume rakyat malaysia kentut hari-hari.. at least sekali sehari tapi yg membezakan setiap individu tu adalah cara kite mempersembahkan aroma 'dye' tuh...nape tetibe rase cam selekeh lak aku tulis sal bende nieh..haha

ok..ape yg aku tau, kentut nieh senanye terjadi sebab protein.. ader sebahagian protein diserap dalam badan.. ader setengah lagi yg badan tak absorb.. yang x absorb tu lar yang jadi kentut tu.. campur pulak dengan reaction kimia dalam badan.. tu yang kadang2 kuar bau semerbak tuh...nak citer lebey pun aku tak tau sangat..bley r usha2 kat google.

bagi aku lar kan, kalo kentut merata tak pe...tapi jangan bau dye bersepah... bersepah kat sini maksudnye kentut busuk pastu merebak lak tuh..pergh! mau hangin satu badan kalo bau petai punye mari tambah pulak tade yg nak ngaku... memang sakai r haha...nieh aku nak wat kategori sket

- kentut kuat tade bau : yg nieh ramai orang suke. sebab kentut cam nieh dapat mengeratkan hubungan sesama rakan dan taulan.tak lupe juge sahabat handai. sebab kekadang kentut nieh boleh jadi bahan gurau dan boleh gak buat kite gelak ramai-ramai.

- kentut kuat ade bau : yg nieh pun same cam atas nieh.. dapat eratkan hubungan bagai.. tapi bile bau dah naek kepale...dah tak hingat dah nak erat hubungan. sume hanya pikir nak "retreat" jer..macam  lam citer naruto tuh...

- kentut slow ader bau : kalo kentut slow xde yang boleh dikelaskan sbg 'kentut slow tade bau'..sebab sume kentut slow bau dye kaw2 punyer.. kentut yang camnieh lah yang boleh buat gadoh bai...sebab kebanyakkan kentut camnieh tade orang yang nak ngaku sape punye sisa...

tapi papepun...janganlah kite pulau kan pulak orang yang kentut bersepah nieh dan jangan pulak banyak merungut kalau kite duk asyik nak terkentut jer..sebab kentut pun satu nikmat jugak.. cube bayang kalo kite x kentut seminggu. mau haru jugak perut dibuatnye... 
ape yang penting  kene  lar pegang prinsip "kentut bersepah xpe..tapi jangan bau bersepah"..lagi satu mintak tolong sangat lar kalo pandai lepas pandai r ngaku.. yg jenis x mo ngaku nieh lar perangai paling sakai..haha

melayu lama genius jugak tanpa teknologi

Posted by wapeesnoot On November 20, 2011 0 umpatan

hari ni punye tajuk kasi panjang sket...
tajuk tuh jer yg terlintas..hehe
oke.. nieh saje nk tulis beberapa perkara pasal orang melayu.. jawa,banjar minang pun boleh gak lar.
orang sekarang sangat pandai, orang dulu2 pun lagi kaw2 punye pandai...
tapi kepandaian dyeorang sudut yg berbeza2 lar.. 
kalo org sekarang genius dengan teknologi dan it..maklum lah generasi y lar katekan..
tapi kalo orang dulu2 nieh tahap kepandaian dyeorang amat berbeza..
boleh kate kadang2 x terpikir pun oleh tahap pemikiran generasi Y
dan kebanyakkan semua bende2 tuh ader benefit yg amat bagus kepada kita semua..
paham x ape yg aku tulis nieh?? sebab aku pun rase mcm payah nk paham bile aku bace balek..kahkah

kalo dari sudut makanan ader byak bende yang orang skarang buwat kajian tentang amalan cara makan orang dulu2 untuk dibuktikan dengan sains zaman skarang. contoh:

i) Makan sate mesti dihidangkan dengan bawang dan timun
       - Timun mempunyai anti karsinogen dan hasil daripada pembakaran sate akan menghasilkan karsinogen yang menyebabkan penyakit kanser.jadi makan sate jln lupe makan tumun lak.

ii) Lepas makan durian, mesti minum air kosong yang dituang kat ulas durian
       - yang nieh pulak untuk menyejukkan badab sebab durian akan buwat badan kita panas. tapi orang skunk dah x men dah cara2 camnieh sume pakat minum air cap badak je x pun cap kaki tiga.

iii) dulu2 bile orang datang kerumah akan dihidang dengan sireh lengkap dengan pinang kapur dan gambir.
     - untuk mengharumkan bau mulut dan membersihkan tekak dan kerongkong..maknenye akan memberi keselesaan untuk berbual-bual antara tetamu ngan tuan rumah.. kalo mulut tetamu bau longkang pun tuan rumah x heran... hulur sireh jer sume setel.

kalo cerita bab-bab penciptaan pantun  ngan peribahasa lak. Sekarang punye pantun maner ader dah pantun yg jadi rujukan kat dewan bahasa dan pustaka kan? yg ader pun cuma perubahan beberapa perkataan yang lame kepada yg baru mcm kat filem2 tu...sume kasi upgrade dah.

kalo dulu "dimana ader kemahuan disitu ade jalan " tapi skunk 
               "Dimana ader kemahuan disitu ade highway"
kalo dulu "kemana kalau tidak tumpahnye kuah kalau tidak ke nasi' tapi skarang 
               "kemana kalau tidak tumpahnye kuah kalau tidak ke mulut'
kalo dulu "ada udang disebalik batu" tapi skarang 
               "ada udang disebalik mee"

dan banyak lg lar..tapi kalo sume peribahasa nieh duk pakat letak lam esei bm, memang makan tangan cekgu bm memasing lar jawabnye..kalo kite carik balek mesti banyak bende2 yg baru yang kite akan jumpe..dan sebab tu jugak lah orang melayu dulu-dulu amat pandai walaupun 
dyeorang x masuk u pun macm zaman-zaman kite skarang nieh..
bagi aku dalam banyak idiom melayu lar kan... peribahasa "bapak borek anak rintik" yang paling susah nak paham..sebab kalau pikir2 balek gune otak aku yg x berapa nk berisi nie,
payah nak paham pe bende jadah lar borek ngan rintik tuh..
x tau lar kalo korunk cane lak..:)

bende payah nk buat kalo nk hapdet

Posted by wapeesnoot On November 17, 2011 0 umpatan

ader beberape perkara yg aku rase payah nak buat bile aku nak hapdet blog.antaranye : 

1) payah nak letak tajuk.. aku memang payah nak pikir kalo nk bagi tajuk kat atas tuh.. takkan tiap kali post entry nak letak tajuk 1,2,3 kot an.. kekadang tajuk ngan isik memang tak kamcing.. kalo x caye tgk entry yg lepas

2) x hingat ape yg aku nk hapdet... nie satu hal lg.. selalunye time aku ngah duk makan, duk lepak2 kat luar ader lar mood nak menaip tuh.. kalo mood ader mesti idea oun datang skali an... tapi time aku dah bukak lappy, pastu sign in, letak tgn kat atas keybord..tup2 tak hingat pulak hape nak tulis.. meme aku terus sleep kan lappy r xpun aku yg sleep...

3) aku pun dah tak tau ape lg aku tak tau... tu lah masalah besar..haha..dah r.. nak sambung wat repot lak.. nak kene submit kul 1 nieh.. . bye!

ujung2 minggu nieh..
payah sket nk duk merewang kat aner2 tempat.
maklumlah duwet pun dah x ramai kan lam bank tu..
xleh lar nak duk men pijit ea mesin atm uh

tup2 smalam ader lar promotion lam surat kabar...tutti frutti opening promotion..50% uh..
 kalo selama nieh makan 300g kne tibai ngan kaunter dye RM15...hari nieh dye cume baham RM7 jer..
boleh lar dari takde promo ye x..
so sesape yg duk kat nilai .. leh r g kat 9avenue tuh.. sebelum kul 10 malm nieh..
esok no more promotion..mau lingkup bisnes hari2 nak 50%..haha
org pun ramai, nampak meriah n sambil makan leh r cuci-cuci mate sket..
yg syok..owner dye (ainul aishah) pun turun padang gak..
moh lew kiter yer...

p/s : iklan ini tak ditaja oleh Tutti Frutti
 n nape aku rase cam 1st paragraph ngan yg 2nd pnyer cam tade ketan =.=

cuti yg ciput

Posted by wapeesnoot On November 10, 2011 2 umpatan

tajuk pun cuti yg ciput kompem2 cuti memeng ciput kan..
ayat pe nie? haha
cuty seminggu nieh takde nk wat pape sgt lar. lebey2 lagi master mind si akimammar balek awal lak utm..
si emran panjang lak duk sebuk ngan kete baru dye..
nizam lak ofkos lar bizi ngan rania.
n bile sume x kuar, bear lagi lar x kuar umah..
memang no more lepaking at night lar jawabnye..haha 
bile dah tade pape nak buat tu...duk ilek ea lar kat umah.. 
ala2 anak dare sket..ekeh..ekeh..

jd tadi ader lar sorang member nieh ajax g jengok skolah...
memandangkan aku nieh memang x penah pegi pun skolah lepas abes tingkatan 5 tuh,
so ak on jer r...tambah pulak aku nieh jenis yg bukan malas nk jumpe cekgu kat skolah uh.. 
tapi segan siott...
dulu time skolah blajar nak tak nak ea.. 
bile dah abes skolah duk sebuk lak nk g jengok2 skolah. aduyai..
hari nie skolah x blajar maner pun... sebab duk sebuk exam akhir taon. tambah pulak SPM minggu depan...so sume duk sebuk susun meja nagn kusi ea lar cekgu ngan budak2 form 5 tuh..excited katenye..kah3..
aku just folo ea maner dak2 nieh pegi... first2 g jumpe ketua warden aku time form 5 lu...sebab yg len sume dah pindah.. tinggal dye sorang ea yg boleh kate 'kacip gop r' ngan batch aku nieh...pastu dah malas r nk g jumpe yg len.. g lar pulak usha2 tempat bersejarah kat  dlam skolah tuh n mengimbau kembali kerje bodo yg penah buat time keanak-anakkan dulu..(skarang sgt dewasa)haha

                 
kolah surau.. tempat dak2 nieh berjakuzi (berendam) di malam hari
sambil mengira bintang di langit. dulu takat pinggang jer tingginye. 
lepas kantoi berjakuzi dengan warden, 
skunk dah upgrade tinggi smpai kepale + ader atap lagi.

kolah kat ostel tempat aku  belajar berenang ujung minggu. 
(dulu tade tiang kat atas dye tuh)

time tu gak lar member aku si padil peeduu..yg sorang nieh duk sebuk sembang yg skolah dah ader mercu tanda baru. Aku pun xcited r nak tegok mercu tanda jadah ape yg baru sgt kat tapak skolah tuh.... upenye2 surau dah cat kaler baru...wane kuil katenye.. tp alhamdulillah lar fungsinye tetap sebagai surau..xde loceng2 cam kat kuil au..




dewan makan walaupun dah tukar tender tp bau 'wangian' dye yg memang x berape nk wangi tuh tetap sama..
terbaek wok! 

baru
lama
surau dah upgrade jadi kuil..hehe xde lah.. dah upgrade kasi besar  sket..
 tempat tuk beratur time irasah (berjalan malam) pun dah takde dah..


                                              

pastu sume g bersantap jap kat batu burux,pastu g gunting rambut jap, pastu g tengok bola malaysia lwn thailand jap, pastu malaysia MENANG pastu aku pun balek lar umah aku n dyeorang balek lar umah memasing..itulah perjalanan hidup aku tuk hari ini...sekian.  :)


kosa kate : kacip(bhase ganu) - rapat (bhase kee ell)

snOot!

Posted by wapeesnoot On October 27, 2011 1 umpatan

ai..
 lame giler tak menghapdet blog yg dah sememangnye tade pape nieh..hehe
ader beberapa sebab yg membuatkan aku malas nak mampuih tuk menghapdet blog aku nieh
alasan yg paling utama adalah sebab brodband aku dah terminate..
bile brodband dah terminate nieh kompem2 lar tade internet ye tak?
yg keduanye.. disebabkan dah terminate bodben, amatlah malas utk aku mencari sumber2 wifi ditempat laen, tamboh pulop bateri laptop aku dah kong kaw2 punye... 
kalo nak angkut lappy bawak kuar dari umah sikit pun dah kene angkut sekali ngan pelbagai wayar beserta xtensionnye..leceh siuut..
itulah antara  penyebab yg menjadikan aku down giler tuk menghapdet blog aku yg x seberapa ini...cheewah!..
jadi mulai saat ini..aku berazam nak study bersungguh-sungguh seterusnye  menghapdet blog aku ini..
kerana bile aku nak study (study lar sgt) aku akan mencari sumber internet..bila dah adew internet..
leh r mensnOotkan diri aku kat sini..hahaha...
so akhir kate dari saya..
bye!


iklan vs helmet

Posted by wapeesnoot On October 05, 2011 0 umpatan

hari nieh terasa rajin nak blogwalking..
malas nak hapdet blog sendiri...
bce blog orang laen sudae lar..
bace pulak entry si karim  gonjol...
memang always gonjol lar...haha
entry bingai, lawak dan makan dalam..
meriah aku ketawe hari nieh..haha
IKLAN POWER namenyer...

idea bernas datang dari maner

Posted by wapeesnoot On September 21, 2011 1 umpatan

bagi aku..aku rase idea bernas datang ader time2 dye..kalo sesetengah org ader yg perlukan suasana yg sunyi baru leh dapat buah fikiran yg mantop. ader jugak yg jenis  xleh sunyi2. nak kene ader gak bising2 baru idea2 pintar dyeorang menjelma. dari ape yg aku dengar pagi tadi time lecture critical thinking. manusia ader jam mereka sendiri dalam badan..bukan jam yg macm kat umah kite tuh lar. tapi analogi yg digunakan tu mcm jam lar lebey kuang. lain manusia lain jenis jam dye dan lain lar jugak waktu dye. dan bagi aku, waktu yg paling idea mencurah-curah ke dalam gandum datang adalah time buang ayaq besaq!! bapak lar selekeh punyer entry..haha. tp siusly tulah realiti. yg peliknye, idea yg selalunye terlintas  time sedang bertungkus lumus lam jamban tu akan hilang  bile aku kuar dari jamban berkenaan. aku pun x tau nape.

jadi tuk merungkai masalah ini, satu hari tu aku pun citer lar kat member aku yg sorang nieh (nieh time kat matrik dulu2). pastu member aku  tu pun mula lar bukak citer pasal sorang professor yg berjaya.name dye pebende tah..aku pun dah x hingat dah. prof nieh mendedahkan yg idea-idea yg dye byk dapat untk buat kajian selalunye datang bile dye pegi buang ayaq besaq n dye jugak akan lupe ape yg dye pikirkan kat lam jamban bile dye kuar dari tandas tersebut. so dye amek inisiatif utk bawak pesel ngan buku tuk dye catit pe yg terlintas time dye memberut lam jamban tuh. bapak lah stailnye haha. 

walaupun member aku tuh seorang yg pakar lam bab-bab putar belit fakta dan  penuh dengan skill tuk "mengencing" orang dan bile menyembang ngan dye nieh sume orang akan gunekan konsep "dengar boleh percaye jangan". tapi time dye citer kat aku mlm tuh, muke dye tersgtlah sius dan amat meyakinkan. Dan sejak hari itu aku mula percaye dgn kate2 dy  dan sejak hari tu jugaklah baru aku sedar yg aku nieh ader potensi tuk jadi seorang profesor yg berjaya..haha

bile aku mula membaca

Posted by wapeesnoot On September 15, 2011 0 umpatan

1) komputer anda akan menjadi perlahan
Komputer anda akan menjadi perlahan kerana virus tersebut sedang melakukan kerja-kerja jahat seprti mengeluarkan iklan-iklan lucah,menceroboh data, merosakkan setting komputer dan yang paling menyedihkan membuatkan anda termenung dihadapan skrin yg gelap

2) Antivirus / sofware xboleh install/ update
Antivirus tersebut menghalang anda menginstall antivirus apatah lagi mengupdate kerana takut dia akan dimusnahkan. kadang-kadang sofware pun dihalang daripada di install. maen kotor gak virus nieh upenye.

3) Folder option hilang
Jika kita boleh lihat hidden file, so virus tersebut akan kantoi dilihat  oleh kite.

4) Registry tak boleh bukak
 Jika anda klik start > Run >taip regedit, virus tersebut  menghalang anda daripada membukanya.Registry juga dapat membetulkan semula kerja kotor virus dan memusnahkan semua firus-firus benci itu kat pc anda

5) Menghalang sesetengah software daripada print
Virus tersebut mengawal printer komputer anda. virus akan menghalang anda daripada print. aish..nakal nguh lar!

6) Web brosur dipenuhi dengan iklan2 dan bahan lucah
Apabila kita buka web browsur, (contoh internet explorer) tetiba jer  keluar iklan-iklan yg tidak diingini bagi sesetengah org dan amat disukai bagi sebahagian lg..dan bg aku iyenye amatlah menganggu..haha

walaupun aku nieh slowpoke sket bab-bab mcm gini nieh..tapi aku rase hebat bile aku post bende2 it nieh..hahaha n sebelum aku lupa, ape yg aku list kat atas nieh adalah antara pekerjaan2 virus yg suka mendajal lappy/pc kita dan nieh lah hasil yg aku dapat bile aku mula membaca sofbord fakulti aku..hehe

hari ini

Posted by wapeesnoot On September 05, 2011 0 umpatan

hari nieh lagi sekali aku bangun amat awal..standet lepas subuh aku aku sambung misi aku kat katil...tapi hari sgt berbeza dengan hari-hari biasa..semuanye bermula dengan sorang minah nieh, budak skolah aku dulu yg selama nieh xpenah hayat telepon aku..tapi hari nieh awal2 pagi lagi name dye naek kat phone aku...
aku hingatkan dye nak datang beraya rumah aku ker hape...maklumlah raye kan sebulan..haha
tapi bile aku jawab jer telefon tuh

aku : helo!
dye : haa.. helo!
aku : hmmm..nape?
dye : nieh nak tanye nieh..yg pentas tuh nak letak kat maner?
aku : ha..pentas ape? (drp baring terus duduk)
dye : pentas kat kompleks sukan nieh..
aku : demmm...pentas ape nieh weyh?
dye : pentas kat kompleks sukan nieh lar..ko tido agi kan? ..bgun cepat!!!..bla..bla..bla...
aku : mcm salah orang jer mu nieh...aku nieh wapi lar..
dye : ha? ehh malu..ehh malu..xpe r k.bai

pastu aku baring kat katil aku semula...hajatnye mcm nak sambung tido balek..baru jer nak terlelap, tetiba aku teringat yg aku nak kene balik nilai pagi nieh. demmmm!! barang2 aku bersepah agi. xpacking satu hape pon. Aku pom cepat2 bgun, kemas barang..kalo mak aku tau nieh...mau x bising dye..dan aku bernasib baek bile mak aku naek bilik aku n mase tuh aku tengah sebuk buat2 packing baju dan mak aku tersenyum girang. Timing yg sgt bagus...haha. dan skunk barang dah siap kemas, blog dah hapdet dan chow dulu lar.. jupe kat nilai lar pulak! daaa...

cerita hari ahad

Posted by wapeesnoot On August 28, 2011 0 umpatan

sementara tggu cerita naruto shippuuuden aku tengah buffer nieh..
molek lah rasenye kalo bawak menulis siket..haha
sebab hari nieh hari ahad..
tajuk pun kene hari ahad ler...
kalau dah cerita hari ahad..
kompem2 lah cerita nieh berbeza dengan hari isnin,selasa,rabu,khamis ngan jumaat en?
hari nieh pepagi hari lagi jalan raye dah bising...
tak senang nak tido dibuatnye
kalo rumah duk tepi jalan nieh, kekadang boleh bikin ulu hati panas jugak..
aku ingatkan ader eksiden ker hape..
tp alhamdulillah lar tak ader...
nampaknye kempen balek raye dengan selamat berjaya dengan jayanye..
cume bile aku jengoh kat tingkap..
pergh!! jalan jem upenye..
 kete sume no plat luar..
nieh sume balek kg tuk raye r nieh gamaknye...
dan hari nie baru aku sedar yang....
orang terengganu nieh  ramai jugak upenye..
dan hari  nieh jugak lah aku bangun sgtlah awal dari hari-hari bese
itulah cerita hari ahad aku yg berbeza dengan hari2 laen..:)

sume orang serupa

Posted by wapeesnoot On August 27, 2011 0 umpatan

seronok menatap skrin laptop dan pc?
adakah anda selalu meng-online-kan diri diwaktu lapang ataupun senang?
berkawan rapat dengan fb, skype, twitter, ym, friendster, IslamTag dan sekutunya?
bagus! mungkin ini pernah terjadi


 anda suka lepak dimeja makan?
 ataupun lebih memilih untuk bersandar dikatil?
atau gemar bershopping?
kalo tidak pada video yang tadi, mungkin yang ini pernah terjadi dekat diri anda
pernah rase camni?


tak jugak?
ntahla. mungkin sume orang tak serupa. XD

sedapnyer bau...

Posted by wapeesnoot On August 23, 2011 2 umpatan

adew bau bende baru tak?? 
sebab aku bau bende baru kat blog nieh..tu yg aku tanye.. kahkahkah!
taek ape gelak camtuh..kahkah..
kalo x bau xpelah
kbai.. :p

ceritera 15 malam terakhir

Posted by wapeesnoot On August 22, 2011 3 umpatan

Bila masuk 15 malam terakhir
lagu raya di radio mulalah banyak
sampaikan nak tido pun dah tak nyenyak

Bila masuk 15 malam terakhir
iklan raya mula menjelma
seronoknye rasa tidak terhingga

Bila masuk 15 malam terakhir
cerita raya sudah tersedia
tak lupa juga cerekarama di tv3

Bila masuk 15 malam terakhir
bazaar Ramadhan dah tak endah
bazaar raya pulak di jengah

Bila masuk 15 malam terakhir
masjid surau semakin lapang
shopping mall dibandar mula diserang

Bila masuk 15 malam terakhir
jalan dibandar dah mula sesak
dah rase mcm kat kL lar pulak

Bila masuk 15 malam terakhir
rumah-rumah mula dipersiap
dengan dekorasi yang mantap-mantap

Bila masuk 15 malam terakhir
anak dara mula menggelupur
katanye buat kueh raya didapur

Bila masuk 15 malam terakhir
asyik terkejut bunyi mercun berdentum dentang
kekadang rase cam nak bagi pelempang

Bila masuk 15 malam terakhir
pelita dikampung mula menyala
 rumah dibandar meriah dengan lampu kelip-kelipnya

Bila masuk 15 malam terakhir
aku sudah tiada idea
sambung lah sendiri kalo suka

*selamat beribadat di fasa terakhir Ramadhan* wink..wink..:)

1st impression

Posted by wapeesnoot On August 15, 2011 3 umpatan

Ramai orang kate 1st impression nieh penting..atau dalam BM tanggapan pertama.
dan memang dye penting pon sebenarnye... sebab selalu orang akan judge orang laen bile mule2 sekali dye jumpe orang tuh...dan tanggapan nieh selalunye akan melekat lame kat dalam kepale hotak seseorang tuh..
sebab nieh adalah permainan akal..dan pemainan akal nieh kadang-kadang memang susah nak tolak untuk diterima...camne tuh? camtu lar...sebab tuh la kowt pentingnyer 1 st impression orang kat kite nieh..dan selalunyer  1st impression kite berlainan dengan sikap dan perangai orang tuh yg sebenar..

kalo nak pegi interview kerja ker..nak mintak scholarship ker..x pun interview nak jadi pengawas sekolah. mesti cara dressing jadi isu utama.. pakai nak nyemat jer..blazer bagai.. dapat ker tidak ker belakang citer...kerana tu jadi bende pertama yang akan interviewer tengok...selalunye lar kan...

kalau ngan membe2.. 

nampak garang..tapi sebenarnye lemah lembut orangnyer.. 
macam nerd..sebab muke innocent..tapi perangai giler-giler..
ade yang muke baik..tapi kuat pedajal orang...

kalau  terjumpa  sorang awek (bagi lalaki) atau terjumpe seorang hero (bagi pempuan)..muka dah okey..hensem,semat, cantik, cun sume lar perfek...tapi ader bau badan..ketiak kaw2 punyer bau...kompem2 dye kne mark sampai bile2..kan3...yg paling terharu bile jadi name panggilan... 
karim busukjoyah tengik, salbiah masam..dan macam-macam lagi lar...even orang tuh dah berubah jadi wangi sekali pun..name busuk tuh tetap akan ader...tapi tu zaman dulu-dulu lar.. zaman skarang orang dah x kire dah....asal muke okey... bau badan belakang cerite... x caye?.. tgok video nieh..



okey. balik kat cite tadi...kalo dulu kat skolah belajar bio mesti kite gune Analogi kan?
 Oleh itu, dengan berbekalkan rezup bio aku yg xkemane tuh.. 
kat sini aku pun ader Analogi pasal 1st impression nieh...
kalaulah tong sampah besar yang wane hitam tuh kite gune buat tempat letak air sirap pastuh jual kat pasal malam.Rase-rasenye ader ker orang nak beli air sirap tuh walaupun tong hitam tuh baru jer beli kat nilai 3?  tp kenape nilai 3?? ..kompem2 lar tak kan. kalo ak tak lah..tapi kalo korunk xtau r..kah3...
Sebab pe jadi camtuh..sebab otak kite dah disetkan itu tong sampah..bukan tong air. 
Sesuai tuk letak sampah jer..
kene x analogi aku nieh??  x kene??
k bye!

ganu - key ell

Posted by wapeesnoot On August 13, 2011 6 umpatan

 Amaran !! : penghidap penyakit lidah terkehel tidak digalakkan untuk membaca entry ini.

bukan stakat terkehel.. bebelit lidah pun ader nie..hehe..
Nampak benor menipunyer..tak ade nye sampai mcm tuh.. :D 
nieh standet bahase yg "ter"digune pakai dalam pertuturan.
  percakapan campuran loghat terengganu ke dalam bahase key ell (kL..
adew ke bahase kL??..adew kew x de kew... buat2 adew jer lar! haha..

kalo cakap kL bercampur loghat ganu..camnieh lar hasil dye...

(atas)loghat ganu + Key ell
(bawah)bahase melayu standet

1. Semalam tidur tak pasang ubat nyamak.Habis merah-merah badan kene kentit nyamak
(Semalam tidur tak pasang ubat nyamuk.Habis merah-merah badan kene gigit nyamuk)

2.Eeee..banyaknya nyamak. Beberong
Eeee..banyaknya nyamuk. banyak sangat(mcm bunyi nyamuk kat telinge tuh) *nak explen pun payah

3. Saje je nak gerak sampah ni.Daun-daun berkuban anyaa.
saje je nak sapu sampah ni. Daun-daun bersepah-sepah

4. Aku pelankun dengan centon ni karang. bengkok combon!
Aku tibai dengan gayung ni karang. bengkak!

5. Kenape tak royak aku awal-awal? sentok karun pa..
Kenapa tak bagitau aku awal-awal? terkejut beruk aku..

6.Cuba buat lari baldi tu sekejap
cuba alih baldi tu kejap

7. Dahi aku bincut terlanggar pintu
Dahi aku benjol terlanggar pintu

8.Masam reban mempelan ini
Masamnye pelam nieh.

9. Awak, tolon beli Meggi jap.Belan-belan awak pergi kedai
Awak, tolong beli Meggi jap.Alang-alang awak pergi kedai

10. Eh,kacang menempus pulak.
Eh,kacang nie melompat-lompat pulak(kacang kalo masak kan melompat2) *payah nak explen jugak

nieh ayat-ayat yg biase digunekan lar..walaupun bunyi pelik, tp amatlah comel bile diguna pakai..haha
kalo sembang cmnieh antare bdak key ell ngan bdak ganu namenye ASIMILASI
tapi kalo sembang sesame bdak ganu dengan ayat cmnieh, makan tapak lar jawabnye..haha
nak senang.. sembang jer bahase ganu..abes citer..

*entry sesaje.. xde kne mengene ngan sesapa :D*

pOase | cerite ku bukan cerite ku

Posted by wapeesnoot On August 11, 2011 3 umpatan

dah macam tajuk cerita sinetron "anak ku bukan anak ku" dah tajuk kat atas nieh......
walaupun tajuk cite kekadang pelik2.. tapi xpe  lar..
 ramai gak orang yang minat cite2 dyeorang..
suri rumah2, maskcik2 ngan nenek2 kat kampung tuh komain agi nunggu cite sinetron kat depan tv... 
yang cucu2 dengan  anak-anak perempuan lak..layan cite korea kat depan laptop..
elok lar tuh...:)

nieh nak cite kenangan waktu berbuke jer...
 tanda dah masuknyer waktu berbuka kat ganu, bile bunyinyer tembakan bedil(bunga api) kat langit..
macam bunga api jom heboh tuh..
kalo tertido time waktu buke pose..kompem2 boleh tersedar dari tdo..
xlar ter-miss bukak pose tuk hari tuh..:)

aku pun tak tau lar kalo kat negeri len ader ke x..
tapi kalo ikut pengalaman aku hidup berpose kat matrik KMNS kat USIM nilai ngan kat kg aku Johor..
xpenah ag dengar bunyi degung degang bunga api kalo nk bukak pose...
yang ader dengar bunyi radio ngan azan surau terdekat ea..
kat sini
kalo budak2 seronok lar..boleh tengok percikan bunga api cam kt jom heboh tuh..
yang tua pun ape kurang nyer.. cume malu lah nk join sekaki ngan budak2.. ye tak.??. 
 eh..tak ke??..ker aku sorang jer wat cm tuh?  haha

nie kije Mat Yie + Mat Top..peninggalan jejak kat dinding dorm
~batch f5 08~


disebabkan bunga api nieh gak lar aku teringat cerite2 zaman duk asrama time form 4,form 5 dulu...
kalo time bukak pose keadaan kat dewan makan memang meriah +buzy giler..mane tak nye..banyak bende woo kne buwat..kalo x mesti akn rase cam puase hari tuh x sempurna..cheewah!..

1) g amek makan dulu..kalo lambat ambek..makanan abes..maklumlah time2 pose nieh sume orang nafsu setan datang...sauk makan nk berlembang(banyak) jer..makannyer tak pun..

2) Air bukak pose : yg nieh sume pakat2 nak letak air lam botol...xpandng dah cawan kat dewan makan tuh...beselah..haus sehari berpose..haha..tapi kadang2 kalo diingatkan suasana berebut air tuh dah macam kat nigeria dah aku rase..kah3x

3)surat khabar : buwat pe surat khabar?? nak buwat tutup makanan lar.. makanan dah amek punye lar awal..mestilah kne bungkus dgn surat khabar 'trel' makanan tuh (aku pun xtau nk eja cmne)..
kalo x tutup makanan tuh..memang kene rembat ngan kuceng lar jawabnyer..
kuceng nieh pun satu hal ..bukan reti nk amek sendiri..tau nk hidup senang jer..

kalo sume yang atas tuh daa setel... kire selamat lar nak bukak pose tuk hari tuh... kalo x, kene pegi beli kat bazaar lar maknenye..carik kueh nekbat..kah3x..

nak kaitkan dengan bunyi kedengang bunga api nyer tuh..
tiap2 hari mase nak menunggu time bukak pose..sebahagian budak akan duk kat dalam dewan makan sambil berzikir..(bulan pose kne buwat amalan lebih sket)
sebahagian lagi akan duk kat luar dewan ..sebab nak tggu bedil (bunga api) ditembak meriam..
dan bile terdengar jer bunyi bedil tuh meletup...

"BOOMMMM!!!"

then ramai2 akan react dgn bunyi "aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...."
lepas tuh baru bace doa ramai2....
even yang tengah berzikir dalam dewan tadi tuh pun secare otomatik akan react bende yg sama...kah3x
dari form 1 sampai ker form 6...lelaki, pompuan, yang juruh (alim), yang bingai..sume same jek....
pastuh budak2 kat luar dewan makan yang tengok bedil td tuh akan berlari-lari masuk dewan balik sebab nk makan..haha
nie lah tabiat lucu time pose dak2 asrama aku...

aku pun xtau camne tabiat "aaaaaaa" tuh bleh wujud..
yang pastinyer time "aaaaaaa" beramai-ramai tuh memang moment yang paling best kalo nak bukak pose
kalo x caye try lar...kah3 

p/s : yang penting nieh bukan "aaaaa seeemmpuut" si SEPAH tau..sebab SEPAH x wujud lagi time nieh..;)







Malay tubers

Posted by wapeesnoot On August 08, 2011 5 umpatan


You tube Broadcast Yourself salah satu tempat tuk kite2 cari video2 cambest....bagi yang lelaki nilah tempat nak search video klip lagu2 cambest, nak carik tutorial sofware, tip-tip,ceramah agama dan macam2 lagi...
kalo yang pempuan lak..semestinye sibuk dengan kpopnyer..kahkah2..
ader gak yang carik menu masakan kowt xpun duk tengok iklan petronas..haha

Top Malaysian Youtubers

video

aku skunk nieh duk suka layan vlog2 org kat youtube...dah banyak dah skunk yang best2...kalo yang loghat utare tuh x laen x bukan kompem2 tengok yg Matluthfi90, Anwar Hadi ngan Aiman Azlan..kalo nk loghat ganu lak leh layan polkadot doughnut..kalo nak yang bahase standet..
layan r Maria Elena ke x pun afiq says dan banyak ag r...
yang penting ape yg dyeorang nk cakap lam vlog memang bagi kesan positif lar..lagi2 Mat luthfi pnye..
aku minat mamat nieh sebab dye punye simple tapi ader bende yg tersirat...
xcaye??
layan jer lar antara video2 dye...

Matluthfi90 - perihal bapa
video
 mesti demmm..mesti mcm demmm..

Matluthfi90-Judgmental
bajet cakap omputih lar tuuu..

kalo nk tengok yg lain klik jer kat name2 yg wane oren tuh...
layan video ainan tasneem pon k gak..hehe

pOase | nasib si NEKBAT

Posted by wapeesnoot On August 06, 2011 3 umpatan

puase dh 6 hari dah...
n aku dah menetap kat trg nieh 17 tahun
dan selame tuh jugak lah aku merasai bazaar ramadhan kat ganu atau name officialnye terengganu nieh..
citer sal bazaar2 nieh... ader istimewa bazar ganu nieh
 kalo datang bazaar ganu ader 1 kueh yang paling spesel..
dan selame ak tinggal kat ganu nieh..
smalam baru aku tau yang kueh tuh cume jual time puase jer...
betape sombong nye kueh tuh pada hari-hari biase..x mau dirinyer dijual...
aik..kueh pun ader jual-jual diri gak??  jadah pe..haha

nekbat oh nekbat

nekbat dan air gula

haa..nieh lar kueh yang aku cakap kan tuh..kueh NEKBAT namenyer...bukan NEKNAK cam name citer kat lam Astro Ria (harge astro naik lagi) tu eh ....tapi org terengganu xde lar nk sebut skema camtuh kalo nk pegi beli kat bazar..

( X ) dak terengganu lupe diri : mak cik..bagi saye NEKBAT 2ringgit..bungkus dlm plastik ye mak cik.
  (  /  ) dak terengganu jati         : mok cik..wi NEKBAK  due ya....bukuh lam supik arh.

tu lah care sebutan org2 kat sini..walaupun kalo tengok kat name kueh nieh ala-ala name nenek-nenek kite..NEK SOM ngan NEK BAT..yang kebiasaannye org2 tua nieh x suke makan manis -manis.. 
tapi kebenaran yang harus diterime.. kueh nieh amatlah manisnye tidak terperi.....sebab kueh nieh direndam kat dalam air gula...sebab tuh lar rase manis...kalo rendam lam air garam..celah mner nk rase manisnye tuh..ye tak?

kueh nieh biase nye rakyat ganu bwat pencuci mulut..
bak kate orang amarika "dessert"...
kalo bagi orang pantai timur terutamanye kelantan ngan ganu rase manis si nekbat nieh kire cam biase jer..
tapi bagi orang luar selalunyer akan rase kueh nieh terlalu manis..macam rase manisnye kurme itu...
stail orang pantai timur nieh memang suka makan manis-manis..even sambal belacan pun kadang2 ader rase manis gak...thats y lar orang-orang pantai timur nieh manis-manis...haha.. x caye?..
Rozita Che Wan, Misha Omar, Heliza, zizan, Faizal ngan Lisa..tp bukan lisa surihani lar...kah3..x klakar

nak cube? mai r ganu time2 pose nieh... sebab time nieh jer nekbat duk ranking no 1 lam carta billboard...abes jer pose Neknak lak yang femes....nasib la ko lar nekbat

p/s : aku rase seperti chef wan hari nieh...:D 

unik yang amat!!

Posted by wapeesnoot On August 03, 2011 4 umpatan

nie haa..
tadi ak maen-maen kat area- area GOOGLE..terjumpe lah satu artikel nieh...
artikel nieh diselitkan sekali ngan gambar2 yang unik2... 
jadi ak pun tertarik lah nk teruskan pembacaan...cheewah!!

senayer ak bace artikel sal rumah-rumah unik kat dunia nieh..
tp ak rase dalam banyak2 rumah tuh...ader 5 jer yg betol2 unik.. 
kalo tulis banyak2 pun bukan ader orang nk bace..haha
nak cekidaut? moh le kite..;)

No 5 : 
tu dya.. rumah buah-buahan... kalo tengok sekali x nampak pon keunikkan dye tuh... tapi kenape ak kate rumah nieh unik? adakah sebab ni blog ak..jadi ak punye sukelah nak kate ape pun..kahkah..bukan camtuh ye anak2..sebabnye ak rase kalo kat malaysia...orang-orang kite jadikan design2 buah-buahan camnieh contohnye yang ak penah nampak durian, epal, pisang dan tembikai a.k.a timun cine sebagai kiosk buwat jual-jual cekodok, kueh ondel-ondel (betol kew eje cmtuh), nugget, ayaq kelapa, goreng pisang ataupun keruput lekor (yang ni ejaan KL)... tapi omputih nieh boleh jadikan tempat tinggal lak...tapi tak tau lar kot-kot kiosk2 buah-buahan yang selalu kite nmpak kat taman rekreasi tuh rumah orang..wallahua'lam.

No 4 : 
yang nih kat Portugal rasenyer...xtau lar nih fotoshop kew hape.. tapi assume ader jer la kat dunia nieh... dari batu boleh jadi rumah...bile tengok gambar nieh teringat pulak cerite kaum  nabi Salleh(kaum Tsamud) yang dianugerahkan kelebihan memahat dan mengukir bukit dan gunung untuk dijadikan rumah dan istana...hebat tuh..tapi sebab dyeorang kufur semua binase..xmo r camtuh..xmo2..

No 3 :
haa..yang nieh mesti selalu nampak kan?.. alaaa.. nieh kan rumah teletubies tu..say hello..ekeoo!..citer femes zaman ak budak-budak dulu...kalo xtau klik kat SINI..chinki winkie, dipsi, lala dengan po..berkemungkinan rumah nieh dapat aspirasi dari citer tuh kowt...arh..rindu nyer ak kat teletubies..

No 2 : 
yang nieh ak pun x tau ader kat maner...design rumahnye yang stail membuatkan ak rase nk wat umah camnieh gak bile dah besar karang..haha...bape tingkat agaknyer tuh?

No 1 :
tu dya.. yang nie no 1...knape rumah nieh?...nak tau kenape?..sebab walaupun rumah nieh luar nampak cam setinggan.. tapi dalam dyer cam kondominium!...nie sius,bukan maen2... kenape ak cakap cam tuh.. sebab nieh rumah sewe ak...kah3x....walaupun rumah-rumah tadi tuh design cam nk rak,cantek2.. tapi ape yang kite ader tuh senanyer yg terbaik...kan3..(ader kaitan kew dgan tajuk kat atas tuh?? taram jer la ea..haha)..bersyukur ape yg ader ..yang penting selesa untuk didiami..xgitu?..walaupun nieh rumah sewe ak.. nie pun kire cam syurga lah..sebab rumahku kan syurga ku..

walaupaun aku rase entry nieh cam xde kaitan jer satu sama lain..ak x kesah sebab perut ak daa wat hal...  nk  p bukak pose lak...amek lar maner-maner yang baek.. 
sbelum tu x terlambat ag rasenye kalo nk ucap Selamt BerPuaSe dan Selamat bErbuka tuk sume orang yg berpOase! 

cerite timbilding #part2

Posted by wapeesnoot On 2 umpatan

cerite timbilding #part1 kat SINI


 hari 2: qiamulail yg diharapkan x menjadi...beselah.. kiteorg peserte dan kiteorang gak fesi...xde lar owg nk marah2 bagai kalo x bangun qiam macam time sekolah2 dulu..hehe...xsemua bende yang dirancang tuh akan menjadi..ye x?? xde rezeki lar kirenyer tuh...lepas semayang subuh..pegi buwat aktiviti wajib..pe lagi kalo bukan melantak kat dewan makan...pastuh bersiap-siap nk masuk hutan...nk jungle trekking lar katekan..nieh kire aktiviti biase lar kalo pegi wat kem...ye x??..ak pun xreti sgt nk citer..citer ikut gambar pon okey lah..
pengarah program yang baju merah tuh..
budak2 gilew gambor..
berenti amek napas jap
posing dengan cahaye matahari skali
nie lah kanak-kanak ribena
pastuh stat lar tujuan sebenar datang kat program timbilding nieh...menyiapkan sume kertas2 kerja program sepanjang tahun..ader 24 program sumenyer...mau x gilew buwat bende nieh...setiap orang dapat projek masing-masing..siapkan proposal dan bentangkan idea...zaman sekarang nieh idea lah bende paling mahal.. kalo ader idea macam2 boleh jadi...sebab tu zaman skunk ramai orang suke curi idea...

 

semua duk sibuk siapkan proposal masing2..adew gak yang tengah tengok bleach tu..haha 
papepun korunk memang terbaek!!

 hari 3 : hari last sambung bentangkan proposal.. pastuh bile sumenyer dah beres..pegi buwat aktiviti FLOATING RIVER lak (rasenyer lar..x hingat dah pekebende namenyer) .. aktiviti yang xmencabar sangat..tapi happening cam lam citer Bang Bang Boom tu...

Pengarah program ngan anak buahnyer

 

dalam kul 3 petang sume bersiap-siap nk balik USIM.... lepas jer makan tengahari, angkut barang nek bas...disebabkan skunk nieh musim buah durian... sempat gak r melantak durian...kene pulak sumenyer kaki lantak + hantu durian..memang masyuk r...


durian free yg mantop rasenye...time kasih dr. Aziz kerana menaja kiteorang!

sume xmo tgok kamera..takut kantoi hantu durian..haha
walaupun timbilding nieh simple2 jer...tapi ak rase tercapai r matlamat dye...papepun harap ape yang dirancang lepas nieh  berjaye dengan jayenyer...walaupun peserta, fesi, ngan pengisian orang yg same (nmpak sgt gilew kuasenye tu) kah3.. tp program tetap jalan...terbaek wok!